Bijzondere plekken

Zeist kent bijzondere plekjes en markante personen die samen de Pareltjes van Zeist zijn. Slot Zeist en de landhuizen langs de Stichtse Lustwarande zijn prachtig maar ook onbekendere plekken als de Zeister wijngaard Hoog Beek & Royen zijn schitterend. Heel bijzonder is de nieuwe woonwijk Kerckebosch, waar geregeld de Heuvelrug schaapskudde in te vinden.
Het kunstwerk Eden is de nieuwe trots van Zeist en de Verlichte Truckparade in december al na één jaar een populair evenement.

Bekende Zeistenaren

BZ'ers zijn de ambassadeurs van Zeist. Tweevoudige Olympisch hockeykampioen Eva de Goede en zanger Henk Dissel hebben echte Zeister roots. Voormalig weerman Peter Timofeeff woont al héél lang in Zeist en is hier politiek actief. De stem van Job Boot kennen we allemaal als nieuwslezer bij Radio 1 en binnen Zeist als gespreksleider en presentator bij lokale bijeenkomsten.

Betrokken

In Zeist zorgen de inwoners voor elkaar. Samen voor Zeist verkleint de kloof met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In de herfst komen we die mannen tegen als bladblazers van de Bigagroep.
Zeist heeft een gedreven groep 'verduurzamers' die onder de vlag Samen Duurzaam Zeist werken aan groener, duurzamer, beter Zeist.

Country & Christmas Fair 2023
Country & Christmas Fair 2023

Slot Zeist was zes dagen lang in kerststemming. Ongeveer 30.000 mensen bezochten de Country Christmas Fair op het Slot. Drone-piloot Mel Boas maakte deze mooie beelden van Slot Zeist en de Country & Christmas Fair vanuit de lucht.

'Ik ben jouw Plein' - Henjo Hekman
'Ik ben jouw Plein' - Henjo Hekman

Vijf jaar geleden schreef stadsdichter Henjo Hekman het gedicht 'Ik ben jouw Plein'. Het gedicht werd een jaar later op het nieuwe marktplein onthuld. Kijk en luister naar hoe de dichter zijn gedicht voordroeg voor de camera van Mel Boas.

Onderduiken in Zeist
Onderduiken in Zeist

Iedereen kent Anne Frank en het Achterhuis. Dit is het verhaal van een onderduikadres in Zeist, waar de onderduikruimte nog precies zo is als 60 jaar geleden. Bekijk hier de volledige mini-docu: wijzijnzeist.nl

'Eden' - van kunstenaar Ram Katzir
'Eden' - van kunstenaar Ram Katzir

In 2018 maakte kunstenaar Ram Katzir de beeldengroep 'Eden' voor de gemeente Zeist. De zittende man en hond werden onmiddellijk omarmd door de Zeister inwoners en is inmiddels een eye-catcher voor Zeist. 'Eden' is te vinden in het 1e Hogeweg plantsoen.

Zeister Muziekdagen
Zeister Muziekdagen

Twee weken lang barst Zeist uit zijn muzikale voegen tijdens de Zeister Muziekdagen, met topmusici uit alle windstreken. Het internationale kamermuziek festival strijkt neer in de 18e eeuwse kerk van de Evangelische broedergemeenschap, vlakbij Slot Zeist. Zakelijk leider Russell Postema legt uit waarom dit evenement van zo'n hoo...

Timelaps tunnel Utrechtseweg
Timelaps tunnel Utrechtseweg

In 2021 is er een fietserstunnel onder de Utrechtseweg van De Dreef naar de Kromme Rijnlaan gemaakt. Fietsers kunnen zo snel en veilig van Zeist Noord naar Zeist West en het autoverkeer gaat veel vlotter Zeist in en uit. Bouwbedrijf Mourik Infra maakte een timelaps van de werkzaamheden. Fascinerend om de beelden te zien, met na...

Zo mooi is Slot Zeist
Zo mooi is Slot Zeist

Slot Zeist is een gewilde trouwlocatie. Dronevideo specialist dronepiloothuren.nl maakte deze impressie van een trouwerij. Om je vingers bij af te likken voor alle aanstaande bruiden, maar ook prachtige beelden van boven voor andere Zeistenaren.

Zondagochtend schaatsers
Zondagochtend schaatsers

Hoe blijf je als schaatser in vorm als er geen ijs ligt? Leden van Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist trainen al tientallen jaren op landgoed Heidestein. IJs hebben ze niet per se nodig. In de herfst en winter is de zondagochtend voor de 'heideschaatsers'. Ze komen al vijftig jaar naar het landgoed om te werken aan hun te...

Henk Dissel krijgt de Waarderingsprijs Erfgoed Zeist
Henk Dissel krijgt de Waarderingsprijs Erfgoed Zeist

De Zeister ondernemer Henk Dissel heeft het oude station Huis ter Heide gerenoveerd, waardoor het nu weer de uitstraling van de tijd toen de trein er nog reed, heeft gekregen. Het Geheugen van Zeist zag ook met hoeveel oog voor detail en toewijding Dissel dat heeft gedaan. Als blijk van waardering kreeg hij op 2 september 2021 d...

Nu Nodig - Diet Groothuis
Nu Nodig - Diet Groothuis

Op zaterdag 12 maart was er in het gemeentehuis een bijeenkomst over de situatie in Oekraïne. Burgemeester Koos Janssen sprak de aanwezigen kort toe. Stadsdichter van Zeist, Diet Groothuis, droeg haar gedicht 'Nu Nodig' voor. Je kunt het gedicht hier nog een keer beluisteren en meelezen.

Naburen
Naburen

Sarah Verkruijssen van de Stichting Naburen vindt dat mensen met dementie niet achter geraniums thuis horen, maar moeten meedoen in de maatschappij zolang dat kan. Naburen organiseert daarom passend werk voor mensen met dementie. Naast klussen bij Woonzorgcentrum Vredenoord in Huis ter Heide, komen er in september projecten in d...

Kakhiel in Zeist
Kakhiel in Zeist

Centrum Zeist gaat veel geld uitgeven om Zeist te promoten, maar dat hoeft niet meer. Kakhiel, een fenomeen op social media, was in Zeist en maakte deze impressie. Dit moet je zien; briljant.

Dirk Makelaars
Dirk Makelaars

Moet je kijken hoe DIRK Makelaars zich in Zeist op de kaart zet. Wat een prachtig filmpje!

Slot Zeist
Slot Zeist

De rondleidingen in Slot Zeist door Gilde Zeist gaan weer beginnen, eigenlijk een verplicht nummer voor elke Zeistenaar en bezoeker. Bekijk dit filmpje maar even en dan je waarom. Info rondleidingen: gildezeist.nl

Wijngaard Hoog Beek & Royen Zeist
Wijngaard Hoog Beek & Royen Zeist

Op nog geen 500 meter van het gemeentehuis van Zeist bevindt zich de Wijngaard Hoog Beek & Royen. Daar komen jaarlijks een paar duizend fles­sen, volgens de ken­ners, goed drinkbare wijn van een veldje uit het mid­den van Nederland. Het is een pareltje van Zeist!

Zo viert Zeist een feestje
Zo viert Zeist een feestje

Zo viert Zeist een feestje. Sinterklaas werd bij het gemeentehuis ontvangen door Coole Piet. En Hoe! Kijk dan...

Oude locomotief bij station Huis ter Heide
Oude locomotief bij station Huis ter Heide

"De locomotief is de slagroom op de taart", zo kijkt eigenaar en restaurateur van voormalig station Huis ter Heide, Henk Dissel, trots terug op het plaatsten van een originele locomotief bij 'zijn' station. Henk Dissel bracht het oude station terug in de originele staat en legde naast het perron een stukje rails op de plek waar ...

De vlaggenmast van Zeist
De vlaggenmast van Zeist

Het wordt een sobere Koningsdag en 4 & 5 mei. Maar de vlaggenmast op 't Rond staat er wel weer. Op 18 april met een handkar er naar toe gebracht.

Onthulling Anne Frank boom
Onthulling Anne Frank boom

Een nazaat van de voormalige Anne Frankboom uit Amsterdam is geplant bij het landhuis de Breul. Boswachter Joris Hellevoort zorgde voor een gecertificeerde Anne Frankboom ter nagedachtenis aan de Joodse bewoners van de Breul, die zich in 1940 van het leven beroofden.

Ashtonia 2021
Ashtonia 2021

In 2017, 2018 en 2019 toverden de Ashton Brothers Slot Zeist om tot hun eigen ASHTONIA. Net als alle podiumartiesten hebben ook zij heimwee naar volle zalen en applaus. Daarom waren ze even terug in Zeist om weemoedig terug te kijken naar beelden van de Ashtonia jaren. Het is niet alleen een leuk filmpje geworden voor hen, maar ...

Vollenhove Vooruit - soepbakfiets
Vollenhove Vooruit - soepbakfiets

Er wordt hard gewerkt om een verbeterslag te maken in de wijk Vollenhove. De woningen in de L-flat worden verduurzaamd en gerenoveerd. Om de overlast van de bouwwerkzaamheden een beetje te verlichten gaat er elke week een soepbakfiets door de wijk.

Deel dit op

 

Fons Pennings

Prof. Sproncklaan 17
3705 AA Zeist
Nederland

Telefoon: 0651313935

 

Copyright © 2023 Fons Pennings. Alle rechten voorbehouden.